Nagrada Afrodita

Nagrada za najbolje trostihe u žanru erotskoga haikua.

Afrodita2014

Nagrada “Afrodita” 2014.

Prošle je godine za sve suradnike koji već niz godina šalju svoje haikue za zbornik sada već punoljetnih Ludbreških haiku-susreta - idejni začetnik kojih je gospodin Zdenko Oreč Gavran čiju su ideju sada već daleke 1996. godine podržali mr. sc. Mirko Varga te prof. Dubravko Bilić, ondašnji ravnatelj ludbreške knjižnice, a sada gradonačelnik grada Ludbrega - ustanovljena nagrada Afrodita za najbolje trostihe u žanru erotskoga haikua.

Vrijeme (pre)brzo prolazi i prvi Ludbreški haiku-susreti kao da su bili jučer. Nas dvadesetak haiku-pjesnika okupilo se tada (1996.) u Ribičkom domu na čelu s doajenom naše haiku-poezije, drugim Bašoom, profesorom Vladimirom Devidéom koji nam je trajno pomogao u promicanju haikua u našem centru svijeta Ludbregu. Nismo tada ni slutili da će se to u sljedećim godinama toliko širiti te u gradu na Bednji uhvatiti duboke korijene.

Sjajnim haiku-idejama i hepeninzima koje je uvodio prof. Željko Funda nastojeći svakim haiku-susretima pridodati snažnu poruku i dati im ozračje zena, pridružio se i drugi urednik, Boris Nazansky, tako da su svaki novi haiku-susreti nastojali ne samo održati postojeću kvalitetu već i, sportskim rječnikom rečeno, podizati ljestvicu, što se posljednjih godina ogleda u sve brojnijem odazivu pjesnika iz drugih zemalja, posebno susjednih.

Zahvatilo nas je vrijeme recesije u kojoj su se neki poznati haiku-centri i natječaji ugasili, ali Ludbreg je u takvim situacijama pronalazio odgovarajuća rješenja prije svega zahvaljujući podršci Pučkog otvorenog učilišta na čelu s revnim ravnateljem mr. Brankom Dijanošićem, koji je znao prepoznati izvorne ideje te nastaviti dugogodišnji put haiku-pjesnika koji su trasirali renomirani haiđini (spomenimo Zvonka Petrovića) od kojih su neki, nažalost, u međuvremenu napustili našu haiku-scenu.

Zahvaljujući ravnatelju POU-Ludbreg kao i glavnim urednicima podržana je prošle godine moja zamisao o natječaju za najbolji erotski haiku, koji, koliko mi je poznato, ne nagrađuje posebno niti jedan od brojnih svjetskih haiku-natječaja.

Prvu nagradu za najbolji erotski haiku 2014. dobiva glumac i pjesnik Enes Kišević za svoj vrlo suptilan haiku:


svojim prstima
popunjava prazninu
njenih prstiju


his fingers
filling the gap
of her fingers
 

Drugu nagradu ravnopravno dijele Rudi Stopar iz Slovenije te Dragan J. Ristić iz Srbije za sljedeće haikue:

samtasto krzno
mekoća naših tijela
otvrdnut sokol


uz rakiju
on kod susjeda mezi
i susjedu
 

Dva odlična haikua dolaze nam iz dviju susjednih zemalja i za oba su karakteristične, rekao bih noseće ili ključne riječi, koje trasiraju put do nagrade: u haikuu Rudija Stopara sokol, a u haikuu Dragana Ristića mezi(ti). Prenesena i pomaknuta značenja, koja u umjetnosti općenito predstavljaju učinkovit instrumentarij kada se radi o erotici, ovaj put - pomalo i začudno - savršeno funkcioniraju i u haikuu.

Treća nagrada ide dugogodišnjem uredniku ludbreških Haiku zbornika Borisu Nazanskom za sljedeći haiku:

vlažnih njedara
s kvačicom u ustima
vješa donji veš

Prema autorovu svjedočenju ovo je stvarno doživljen haiku. A prema ocjenjivačevu mišljenju, drugi stih korespondira s ovim našim vremenom u kojem je možda bolje šutjeti nego govoriti u “šuplje”. Slika je jasna, jasnija gotovo da i ne može biti, no valja dopustiti svakome čitatelju da i sam prosudi vrijednost stihova koji je uobličuju jer, ne zaboravimo, doživljaj haikua može ovisiti okolnostima i raspoloženjima u trenutku čitanja i vlastitoga proživljavanja onoga što je riječima, trostihom, samo posredovano.

Uz nagrade podijeljena su i priznanja Alenki Zorman iz Slovenije za najbolju erotsku hajgu te Zdenku Oreču za najbolji erotski ciklus senrjua. Počasne nagrade dobile su novoizabrana predsjednica Varaždinskoga književnog društva Zlata Bogović te Ljiljana Lukačević iz Ivanca.

mr. sc. Mirko Varga

Kontakt

Logo Centar za kulturu Ludbreg

Izrada: Miroslav Vađunec, Centar za kulturu i informiranje Ludbreg 2018.

042 - 810 441